26.04.2024
Zpět na úvodní stránku
music | lyrics | film | diskuse | home | sms | tv | ostatní | guest book nastavení 1 nová zpráva (1) | aktiv (163)
Informace o recenzi
Žánr
Rok
2009
Hodnocení autorem:
star star star star star star star star star star
Hodnocení čtenáři[5]:
star star star star star star star star star star
Čtenářů:
13964x
Přidáno:
09.12.2009
Autor:
Chen
 

2012

obal

Roland Emmerich asi nemá naši malou modrou planetku zrovna v lásce, protože ji velice rád likviduje. Ukázkově to předvedl v Dnu nezávislosti nebo ve Dni poté, ale tentokráte přichází ještě s větším kalibrem.

Pár filmů, ve kterých došlo k destrukci Země, už mám za sebou, ale Emmerich si umí se svými „dítky“ tak dokonale pohrát (hlavně po vizuální stránce), tak že nemá konkurenci. A ve 2012 to dokazuje měrou vrchovatou.

Bez pochyb jde o jeden z nejlepších a nejmonumentálnějších katastrofických titulů, které se na plátnech kin objevily (upřímně, v kině je zážitek tak 200x lepší, než může být na DVD, 2012 je onen typ titulu, který si stříbrné plátno zaslouží).

Obrazově je 2012 naprosto unikátní a neuvěřitelná záležitost, která mrazivě oslňujícím způsobem ztvárňuje sérii katastrof, ale v jiných ohledech zůstává v šablonách žánru a nevystupuje z nich. Týká se to především scénáře, který je plný sentimentu, upozorňování na hodnoty, moralizování, poukazuje se na nutnost spolupráce, silný je tu samozřejmě patriotismus, obdivováni jsou tu hrdinové z „lidu“… Asi víte, o čem je řeč a jestliže vám jsou hovory na témata „lidskost“ a podobně lezou na nervy, tak si budete muset zacpávat uši.

Američané to prostě mají rádi a já jim to nezazlívám, vlastně jim jejich idealismus docela závidím. Navíc, tentokráte nejsou zachránci jen oni, ale ke slovu se dostanou i další národy, které mají velmi podstatnou roli.

My, jako cyničtí Evropané musíme do kina vstupovat obrněni, protože těžko snášíme tak vysokou dávku sentimentality, ale já jsem nakonec rád, že konec je relativně optimistický s nadějí do budoucna, protože většina filmu je dost krutá a bez problémů tu umírají jak miliony „bezejmenných“ lidí, tak spousta sympatických postav. Roland je pěkně zákeřný režisér, nejdříve vám představí jedince, které není žádný problém si oblíbit, ale za pár desítek minut je bez mrknutí oka nechá zemřít (i když, budiž mu přičteno k dobru, že často hrdinskou smrtí).

I tak, ale budete tajit dech a bude vás mrazit v zádech, když uvidíte, jak se na milou rodinu žene gigantická vlna, která pro ně znamená jistý odchod ze světa. Pokud ve vás zbyly ještě nějaké emoce, nevyhnete se tomu, že je budete litovat.

Navíc se Emmerichovi povedla další věc. Nejsem geofyzik, ale stejně se domnívám, že pravděpodobnost přírodní katastrofy globálních rozměrů v řádu pár měsíců je velmi nepravděpodobná, přesto člověka napadne – co kdyby se to stalo, jak bych asi dopadl, co moji blízcí a podobně.

Děj těží z toho, že Mayové ukončili svůj kalendář rokem 2012. Film startuje tři roky před tímto datem a sleduje přípravy lidstva na hrozící katastrofu. Vlády, proto, aby nevypukla panika a anarchie, drží zprávu o vrcholně pravděpodobné zkáze lidstva pod pokličkou, ale tajně budují v Číně několik lodí, takzvaných arch, které by pomohly zachránit alespoň pár set tisíc lidé.

2012 sleduje několik osudů, které spolu mají ale ve finále určitou souvislost. Máme tu klasický boj otce za záchranu rodiny, morálního vědce, který se snaží poskytnout naději co nejvíce lidem, zákeřného miliardáře, který myslí jen na sebe, prezidentova poradce, jenž se řídí jen chladnou logikou a lidskost je mu cizí, „hipík“, který vše ví dříve než ostatní, ale skoro nikdo mu nevěří. Je tu spoustu archetypálních postav, které jsou jako vystřižené z příručky „Jak natočit katastrofický film“. V tomto ohledu Roland nehodlal experimentovat a s ničím novým nepřichází.

Ani dialogy vás asi neoslní, nejsou sice extra přihlouplé, ale některé jsou trošku zbytečné. Přesto musím přiznat, že i když film trval přes dvě a půl hodiny, tak jsem se nenudil ani jedinou minutu. 2012 dobře kombinuje příjemné (i když neoriginální) postavy, nesmírně vypiplané vizuální efekty, vše odsýpá svižně a bez hlušších míst.

Jsem velice spokojen, to co jsem očekával, to jsem dostal a co se týče očí, ty dostaly ještě něco navíc. Jde o dějově standardní katastrofický film, který je ale trikově na skvělé úrovni. S ohledem na to se dá přežít i nějaké to poučování a pár nezáživnějších (ale ne otravných) dialogů.

Podívejte se na video upoutávku!


Režie: Roland Emmerich
Hrají: John Cusack, Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Thandie Newton, Oliver Platt, Thomas McCarthy, Woody Harrelson, Danny Glover, Liam James, Morgan Lily, Beatrice Rosen, Johann Urb

Copyright © 2000-2024 fil.cz. ISSN 1213-9564. Jakékoliv šíření toho článku, nebo jeho částí (zvláště pak na BLOGY) je bez souhlasu autora zakázáno!!!

TIP: Viděli jste i Vy tento film? Podělte se v komentářích o Váš názor a přidejte vlastní bodové hodnocení!


 

Přidej i ty svuj názor!
guest 2012
Alena1105 201210/10
guest 20128/10
VentoTD 2012
guest Tragikomedie
pusa pusa1/10
acidofil RE: Amerika-Amerika-šílenej film1/10
guest Amerika-Amerika-šílenej film
were proste Emmerich...6/10
 přidat komentář Přidat komentář  zobrazit všechny komentáře Vypsat všechny (9)