18.04.2024
Zpět na úvodní stránku
music | lyrics | film | diskuse | home | sms | tv | ostatní | guest book nastavení 1 nová zpráva (1) | aktiv (56)
informace o článku
Hodnocení článku:
7,7/10
Čtenářů:
11606x
Přidáno:
11.04.2006
Autor:
AJoe
 
článek

Seminář o pěstování konopí setého v ČR

Stejně jako ostatním členům konopaklubu i mně přišla pozvánka na Konopný seminář zaměřený na podporu pěstování technického konopí v ČR pořádaný Konopářským Svazem České Republiky (dále jen KSČR). Využil jsem příležitosti a 29.3. jsem vyrazil do Toulcova dvora v Hostivaři, kde seminář probíhal. Přednášky se konaly v bývalé stáji, která má výbornou akustiku a pro tyto účely je velmi vhodná. Ve velké místnosti stály dva dlouhé stoly s konopným občerstvením, konopné pivo, limo a konopné zákusky. Celkem se sešlo asi 50 konopných nadšenců, ekologů, současných i budoucích velkopěstitelů a zpracovatelů. V 9 hodin představitelka KSČR Marie Široká zahájila seminář zprávou o činnosti svazu a uvedla všechny přednášející. Představila také projekt “víla konopinka“, jehož účelem je dostat konopí do učebnic biologie mezi ostatní technické plodiny. Většina Čechů má stále v hlavě mediální předsudky o konopí jakožto vraždící droze a ve skutečnosti vůbec netuší, jaká je to květina, jaké je její využití a že je v omezeném měřítku legální.

Ing. Roman Honzík z Chomutovského výzkumného ústavu zemědělského řekl něco málo k historii českého konopářství a základní metodice pěstování. Ještě několik let po 2. světové válce se konopí seté v Česku pěstovalo na 5 000 až 10 000 ha. Následný zákaz však zcela odstranil konopí z českých polí. Teprve na konci století se začalo o konopí znovu mluvit. První úvahy se týkaly využití konopí při rekultivaci spálenišť ze spaloven. Konopí roste velmi rychle a dokáže z půdy odstraňovat těžké kovy, díky čemuž je pro tyto účely velmi vhodné. Tento způsob rekultivace však nikdy nebyl schválen. Místo toho se v dnešní době používá mnohem náročnější technika zavážení spálenišť zeminou.

Teprve v roce 1997 byly v ČR zlegalizovány technické odrůdy konopí setého, které obsahují minimum THC. V tu dobu se začalo přemýšlet o zemědělském využití konopí. Tradiční pěstování, které v Česku fungovalo po staletí by dnes neuspělo hlavně z důvodu malé efektivnosti a náročnosti na pracovní sílu. Pro efektivní pěstování konopí je potřeba vhodná secí, sklízecí a zpracovatelská technika, kterou prezentovali ing. Petr Bednář, ing. Josef Benedikt a Milouš Hevr za Strojní dílny České Budějovice. Secí stroje na konopí nejsou odlišné od ostatních secích strojů třeba na obilí. Větší problem je se stroji sklízecími. Konopí může dorůst výšky až 4 m, což není srovnatelné s žádnou jinou jednoletou rostlinou. Pro sklízení semen je proto zapotřebí kombajn s vysoko zvedací sklízecí radlicí. Spodní část stonku nemůže být sklizena kombajnem, jelikož konopný stonek obsahuje velmi silná vlákna, která se mohou namotat na otáčivé části kombajnu. Proto stonky řežou 2m dlouhými lištami, které jsou přimontovány zboku k traktoru. Posekané konopné stonky musí asi týden ležet na poli, aby půdní bakterie oddělily vlákna od pazdeří. Pak jsou stonky zpracovány do balíků podobně jako sláma a odvezeny do tírny. Zatím jsou v ČR pouze 2 tírny na konopí, ale na dalších už se pracuje. V Plánu je i výroba několika mobilních tíren tzv. dekortikátorů, které mohou být dovezeny na místo uskladnění konopných balíků, aby se ušetřilo za jejich převoz. Tírna vyrábí polotovary, které lze snadno rozvážet a zpracovávat. Tírna produkuje čisté konopné vlákno a pazdeří, které má velmi široké možnosti využití např. lisování do konopných briket, které na rozdíl od dřevěných odolávají vlhkosti a jsou výhřevnější než uhlí. Dál pokračovalo předvádění návrhů dalších strojů a fotky strojů používaných v zahraničí, které jsou velmi drahé a tudíž pro české zemědělce nezajímavé.

Aby zemědělec v Česku mohl pěstovat technické konopí, musí na patřičném úřadě nahlásit zasívanou plochu, množství použitého osiva, odrůdu nakoupeného osiva a prokázat smlouvu s prvozpracovatelem (tírnou). Zemědělec také může zažádat o dotace. Dotace jsou ovšem pouze na některé odrůdy a seznam dotovaných odrůd se každý rok nepředvídatelně mění, takže se všichni přednášející shodli na tom, že na dotace je lepší se nespoléhat.

Po obědě, který byl zahrnut v ceně semináře 250 Kč, nás čekala přednáška týkající se výrobků české farmaceutické firmy Parenteral, hlavně jejich úžasné masti “DEFEKT“, která je vyrobena z konopného oleje. Tato mast léčí naprostou většinu kožních onemocnění i otevřených poranění. Součástí prezentace byla fotodokumentace léčby několika pacientů, což spoustě lidem pořádně nakypřilo žaludek. Nicméně při testování defektu prý 95% případům pomohla a nikomu neuškodila. Neobsahuje žádné alergické látky ani látky, které by mohly vyvolat nežádoucí účinky. Prostě jsem z toho pochopil, že je to naprostý zázrak a všichni si to hned musíme koupit.

Nakonec se slova ujala opět Marie Široká, která nás v krátkosti informovala o současném stavu konopářství v Česku. České textilní, potravinářské a papírenské podniky každý rok spotřebovávají konopí, které je pěstováno na 10 000 ha půdy, přičemž v ČR je konopí pěstováno pouze na 150 ha. Zbytek je dovážen ze zahraničí. Pokud si toto uvědomíme, dojde nám, že české konopářství se může v klidu rozrůstat a nemusí se bát nedostatku odbytu. Vezmeme-li v úvahu 50 000 ha nevyužívané orné půdy a zhoršující se životní úroveň na vesnicích, není nic lepšího než podpořit tuzemské konopářství.

Až na bizardní reklamní přednášku o defektu se dle výrazu v tvářích účastníků celý seminář velmi vydařil a všichni odcházeli přímo nabušeni zajímavými informacemi, které snad společnými silami využijí ve svých konopných záměrech a udají českému konopářství jasný směr nekonečné cesty udržitelného regionálního rozvoje.

další info o konopí na www.konopa.cz


Copyright © 2000-2024 fil.cz. ISSN 1213-9564. Jakékoliv šíření toho článku, nebo jeho částí (zvláště pak na BLOGY) je bez souhlasu autora zakázáno!!!

 

Přidej i ty svuj názor!
guest RE: LEGALIZACE? asi ne
vítr RE: Fraška?!
guest LEGALIZACE? asi ne
AJoe RE: Fraška?!
YesusFist Fraška?!
Iron_Storm RE: RE: husty..
AJoe RE: husty..
Iron_Storm husty..
 přidat komentář Přidat komentář  zobrazit všechny komentáře Vypsat všechny (8)