19.04.2024
Zpět na úvodní stránku
music | lyrics | film | diskuse | home | sms | tv | ostatní | guest book nastavení 1 nová zpráva (1) | aktiv (130)
informace o článku
Hodnocení článku:
7,5/10
Čtenářů:
47860x
Přidáno:
11.12.2002
Autor:
Chen
 
článek

Nejzajímavější vánoční filmy dvou tisíciletí

Vánoce jsou nejkrásnější svátky v roce, je to možná ohraná fráze, ale stále ještě pravdivá. Pravdivé je také to, že z vánočních svátků se pomalu stává něco, co má s tradičním pojetím těchto oslav pramálo společné. Mnoho lidí bere Vánoce spíše jako „utrpení“ než něco příjemného. Vidí jen nákupy, vaření, pečení, smažení, balení dárků a to vše ve zběsilém tempu. A pro změnu, někteří z nás berou Štědrý den, jako možnost jak dostat, co nejvíce drahých předmětů s vynaložením velmi malé námahy. Stačí k tomu jen jediné, napsat seznam přání a je to (a mimochodem, tento seznam se velmi často podobá katalogu nejnovější elektroniky). Ale o tom přece Vánoce, alespoň primárně, nejsou a já Vám přináším přehled několika filmů, které by Vám měly připomenout, co je pravý „duch Vánoc“.

Jistě znáte spisovatele Charlese Dickense, který světovou literaturu, kromě jiného, obohatil také o nádherný vánoční příběh nazvaný jednoduše, ale výstižně „Vánoční koleda“ (Christmas Carol). A jeho dílo očarovává dospělé i děti již po několik generací. Christmas Carol byla zfilmovaná už několikrát (například v letech 1908, 1910, 1915, 1938, 1971, 1997….). Jedna z posledních verzí vznikla v roce 2001 a jde o animovaných film Christmas Carol: The Movie, který se kromě nádherného příběhu z pera Charalese Dickense, vyznačuje také roztomilou animací, přítomností hned několik velkých hvězd a krásnou hudbou (úvodní píseň „What If“ nazpívala hvězda Titanicu Kate Winslet).

Rok výroby: 2001
Režie: Jimmy T. Murakami
Hrají: Simon Callow, Kate Winslet, Nicolas Cage, Jane Horrock, Sarah Annison a další


Jedna z nejvýraznějších amerických vánočních postaviček je Grinch. Ošklivý zelený skřet, který každoročně „krade“ Vánoce. A ve zfilmované verzi se jeho ztvárnění, pod taktovkou proslulého Rona Howarda, ujala komediální hvězda Jim Carrey. Film je pojat ve strhujícím tempu podbarveném vynikajícími trikovými efekty aplikovanými na notoricky známý příběh. Vánoční komedie pro celou rodinu, kterou byste si jistě neměli nechat ujít.

Rok výroby: 2000
Režie: Ron Howard
Hrají: Jim Carrey, Anthony Hopkins, Molly Shannon, Jeffrey Tambor, Verne Troyer a další


dalšího filmu jsou bytosti, jejichž pleť se honosí barvou čerstvě rostlé trávy. Ale nyní je jich obrovské množství a s cynickým humorem se řítí na obyvatele nic netušícího klidného městečka právě se nořícího do klidu vánočních svátků. Jistě jste uhodli, že mluvím o Gremlinech. Tyto malé potvůrky si za dobu své existence získaly nespočet fanoušků a není také divu, když s elegancí sobě vlastní dokáží zničit půlku města a ještě u toho stihnout sledovat Sněhurku a sedm trpaslíků. Přestože, film není pravděpodobně vhodný ke štědrovečerní večeři, jistě si zaslouží být zmíněn ve spojitosti s těmito svátky.

Rok výroby: 1984
Režie: Joe Dante
Hrají: Zach Galligan, Hoyt Axton, Phoebe Cates, Corey Feldman, Judge Reinhold a další


Skutečně proslulou sérií vánočních filmů je rozhodně trilogie Sám Doma, která jednoduše k Vánocům patří. Bezesporu nejlepším dílem je díl první Sám Doma (1990) – Malý Kevin zůstane shodou náhod sám doma právě několik dní před Vánocemi. Zprvu je to příjemné a Kevin si nově nabyté svobody užívá, ale postupem času se z rozmazleného fracka stává nejen někdo, kdo dokáže připravit obří rodinný dům na příchod svátků, ale také nekompromisní ochránce domu, který si poradí i s dvěma vykutálenými zloději.

Rok výroby: 1990
Režie: Chris Columbus
Hrají: Maculay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, John Heard, Catherina O´Hara a další


Úspěch prvního dílu byl obrovský a tak se za dva roky na to objevuje pokračování nazvané Sám Doma 2: Ztracen v New Yorku. Příběh je až na určité změny totožný – malého Kevina sice už rodiče nezapomenou doma, ale ztratí ho na letišti a Kevin se dostává do New Yorku a opět je sám. Ale ve stejný čas navštíví New York dva zločinci, kterým to Kevin vytmavil v díle prvním a tak chlapci nezbývá než se s nimi opět vypořádat. Druhý díl věrně kopíruje dějovou linii dílu prvního (ale zasazuje ho do atraktivního prostředí vánočně lazeného New Yorku) a v tomto případě je to k dobru věci, proč také příliš riskovat a nedržet se zavedených postupů, když ty fungují na výbornou?

Rok výroby: 1992

Režie: Chris Columbus

Režie: Maculay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, John Heard, Tim Curry, Catherina O´Hara a další


Třetí díl byl natočen až o pět let později. A kromě obsazení se změnil i režisér. Na kvalitě filmu je to samozřejmě znát. Sám Doma 3 se nedá srovnávat se svými předchůdci a je skutečně „nastavovanou kaší“.

Rok výroby: 1997
Režie: Raja Gosnell
Režie: Alex D. Linz, Olek Krupa, Rya Kihlstedt, Lenny Von Dohlen, David Thornton a další


To, že Arnold Schwarzenegger natočí film s vánoční tématikou bylo překvapením. Akční hvězda, která dosud sázela především na pohled drsňáka a na předvádění svého až příliš svalnatého těla, ale ukázala, že ani komedie jí není cizí. To už samozřejmě předvedl ve skvělých Pravdivých lžích. A znovu svůj komediální talent předvedl i v netradiční vánoční podívané Rolničky, kam se podíváš. Bez nadsázky bych tento film nazval nejakčnější vánoční podívanou. Přece jen Arnie je Arnie a tak se při honbě za dárkem pro svého synka musí utkat nejen se svým sousedem, ale také s falešnými Santa Clausi a agresivními Elfy.

Rolničky, kam se podíváš jsou bezesporu velmi zábavnou komedií, která stojí za to.

Rok výroby: 1996
Režie: Brian Levant
Hrají: Arnold Schwarzenegger, Sinbad, Phil Hartman, Rita Wilson, Robert Conrad a další


Kdopak to mluví 3 je zatím posledním pokračováním trilogie kvalitních komedií, které rozehrávají koncert dvou hereckých hvězd Johna Travolty a Kirstie Alley. Třetí díl je právě zasazen do období vánočních svátků. A tentokráte v něm hlavní roli nehrají až příliš komunikativní děti, ale stejně upovídaní psi. Osobně si myslím, že pokračování s číslovkou 3 už není tak kvalitní, ale přesto je příjemnou podívanou, která by Vám mohla zpestřit čekání na Ježíška.

Rok výroby: 1993
Režie: Tom Ropelewski
Hrají: John Travolta, Kirstie Alley, Danny DeVito, Lysette Anthony, Diane Keaton a další


Pravděpodobně nejproslulejším vánočním filmem v USA bude Zázrak na 34-té ulici, který okouzluje diváky už po více než padesát let. Zárukou kvality jsou kromě jiného, čtyři nominace na Oscara a tři tyto vzácné sošky v držení. Jako oslava 50-tého výročí vzniku filmu vyšla upravená verze tohoto filmu, takže může dalších padesát let zpříjemňovat vánoční čas….

Rok výroby: 1947
Režie: George Seaton
Hrají: Maureen O´Hara, Edmund Gwenn, John Payne, Gene Lockhart, Natalie Wood a další


Z názvu dalšího filmu vánoční atmosféra doslova dýchá – Vánoční prázdniny. Vynikající komedie ze série titulů na hranici vkusu, National Lampoon. Vánoční prázdniny patří k nejlepším z této řady a navíc je jednou z nepovedenějších komedií s tématikou Vánoc. Roztomilý Clark a jeho rodina se připravují na Vánoce a stržení prémií plus příjezd bratrance Eddiho s poněkud buranskou rodinou jsou jen začátkem problémů, které ale stejně nakonec zmizí v pozadí před nádherně vyzdobeným vánočním stromečkem….

Rok výroby: 1989
Režie: John Hughes, Jeremiah Chechik
Hrají: Chevy Chase, Beverly D´Angelo, Randy Quaid, John Randolph, Diane Ladd a další


Titul Santa Claus nezačíná zrovna optimisticky, Santa Claus umírá během nešťastné nehody. A na jeho místo se dostává dosud skeptický a uspěchaný úředník Scott Calvin. Který kromě toho, že začíná dorůstat do tvarů původního Santa Clause, musí vyřešit ještě jeden problém – rozvést všechny dárky – včas.

Santa Claus je typickým oddechovým filmem, který je na Vánoce jako dělaný a navíc je velmi dobře řemeslně odvedený.

Rok výroby: 1994
Režie: John Pasquin
Hrají: Tim Allen, Judge Reinhold, Wendy Crewson, Peter Boyle, Eric Lloyd a další


V současné době se pracuje na druhém díle, jehož příběh by měl být zhruba takový: Scott byl Santa Clausem v uplynulých osmi letech a Elfové ho zvolili za nejlepší Santu všech dob. Ovšem vyvstal problém, pokud se Scott do Štědrého dne neožení, přestane být Santou Clausem….

Premiéra: Listopad 2002 (USA)
Hrají: Tim Allen, Spencer Breslin, Elizabeth Mitchell, Eric Lloyd, David Krummholtz a další


Ale i naše malá zemička má svá „želízka v ohni“ a já jsem vytáhl dvě z nejžhavějších….


S tebou mě baví svět – film, honosící se titulem „Nejlepší komedie století“ a to po právu. Je pravda, že děj není zasazen přímo do období Vánoc, ale neodmyslitelně k vánočním svátkům patří a už jen s těží bychom si bez něj dokázali představit vánoční prázdniny. Kdo by neznal příběh tří manželů, kteří se svými ratolestmi (nechtějte po mně, abych je počítal) vydávají na horskou chatu užívat kouzla zimy….

Rok výroby: 1982
Režie: Marie Poledňáková (námět, scénář)
Hrají: Václav Postránecký, Eliška Balzerová, Július Satinský, Jana Šulcová, Pavel Nový, Zdena Studénková a další


Druhým českým titulem doplňuje trojici Stromeček, dárky a …. Tři oříšky pro Popelku. Snad nejkrásnější pohádka, která kdy v vzešla z našich hájů a luhů (ale nejen v nich). Nádherný klasický příběh plný romantiky, který stojí na skvělých hereckých výkonech křehké Libušky Šafránkové a Pavla Trávníčka. To vše za doprovodu krásných písní Karla Gotta.

Rok výroby: 1973
Režie: Václav Vorlíček (Scénář)
Hrají: Libuše Šafránková, Pavel Trávníček, Karin Lesch, Daniela Hlaváčová, Vítězslav Jandák a další


Vánoce jsou tady a já osobně je miluji a klidně mě můžete obvinit ze sentimentalismu nebo nostalgie, ale představa zasněžených ulic osvětlených nebeskými hvězdami za pomoci vánočních stromků zářících z každého okna je pro mě jedna z nejkrásnějších věcí, které v životě jsou (i když sníh bývá většinou pěkně rozbředlý a vánoční stromky jsou už většinou z umělé hmoty). Já si jednoduše Vánoce užiji a je na Vás, co vy s nimi.

Krásné Vánoce a skvělého Silvestra.

Jan Chen Lysý
Copyright © 2000-2024 fil.cz. ISSN 1213-9564. Jakékoliv šíření toho článku, nebo jeho částí (zvláště pak na BLOGY) je bez souhlasu autora zakázáno!!!

 

Přidej i ty svuj názor!
guest Výběr
Swaii Mrazík
guest Vse o filmu S TEBOU ME BAVI SVET
 přidat komentář Přidat komentář  zobrazit všechny komentáře Vypsat všechny (3)